Cultivar bolets ara és a l'abast de tothom.

Avui en dia podem cultivar bolets Sapròfits com el xiitake, la gírgola, xampinyons, pollancrons i gírgola de card que són bolets que poden crèixer sobre substrats artificials o troncs.


Xampinyó

És fàcil de cultivar i molt productiu. Té un sabor neutre i delicat, molt poc calòric i ric en fibra i vitamines.

Mides de la bala: 50x40x20cm
Pes: 17 – 20 Kg.
Producció: entre 4 i 6 Kg.
Florades: 4 -5
Instruccions: Tallar el plàstic de la bala per la part de dalt, vorejant la bala, deixant 2 cm. de marge.
- Aplicar-hi 3 cm. de substrat uniformement per tota la bossa.
- Regar com si reguéssim una planta, ben mullat.
- Anar regant en funció de la humitat, que el substrat sempre estigui humit, però sense
passar-se.
- Humitat alta a l'ambient.
Collita:
Els xampinyons triguen uns 15 dies a brotar, aproximadament.
- IMPORTANT: quan els recollim, hem d'arrencar els xampinyons sencers, mai tallar-los amb un ganivet.
Condicions pel cultiu:
Temperatures idònies:
- Hivern: entre 12 y 14 graus, aprox.
- Tardor i Primavera: entre 14 y 18 graus, aprox.
- Estiu: entre 18 y 22 graus, aprox.

Portobello

És de la mateixa família que el xampinyó blanc però amb el barret de color marró, carn més ferma i un sabor una mica més dolç i delicat.
Mides de la bala: 50 x 40 x 20 cm
Pes: 17 – 20 Kg.
Producció: entre 4 i 6 Kg.
Florades: 4 -5
Instruccions: 
Tallar el plàstic de la bala per la part de dalt, vorejant la bala, deixant 2 cm. de marge.
- Aplicar-hi 3 cm. de substrat uniformement per tota la bossa.
- Regar com si reguéssim una planta, ben mullat.
- Anar regant en funció de la humitat, que el substrat sempre estigui humit, però sense
passar-se.

Collita:
Els xampinyons tarden uns 15 dies a brotar.
- IMPORTANT: quan els recollim, hem d'arrencar els xampinyons sencers, mai tallar-los amb un ganivet.
Condicions pel cultiu:
Temperatures idònies:
- Hivern: entre 12 y 14 graus, aprox.
- Tardor i Primavera: entre 14 y 18 graus, aprox.
- Estiu: entre 18 y 22 graus, aprox.
- Humitat alta a l'ambient.

Xiitake

Bolet provinent de la Xina i el Japó. De sabor intens, és un bolet molt versàtil a la cuina, i pel seu alt contingut en proteïna és molt utilitzat en dietes vegetarianes.
Mides de la bala: 25 x 30 x 15 cm
Pes: 4 Kg
Producció: entre 2 i 2’5 Kg.
Florades: mínim 2
Condicions pel cultiu:
- Temperatura entre 16-18º.
- Humitat relativa: 80-95%. Si no s'arriba a aquesta humitat, pulveritzar amb aigua.
- Llum entre 6-8 hores/dia, sense sol directe. La llum pot ser artificial.
- Ventil·lació, evitar garatges o fums.
Instruccions:
- Retirar completament el plàstic que l'envolta.
- Col·locar-les en un espai ampli per al seu cultiu, que no es toquin le sunes amb les altres.
Collita:
- Primera collita al cap de 7-10 dies.
- Recol·lectar-les quan la vora del bolet està lleugerament curvat.
- Arrancar el bolet amb les mans, no ganivets.
- Després de collir la primera collita, netejarem el paquet de possibles restes de peus dels bolets que hem collit. Amb un ganivet mateix.
- Summergir la bala de Shiitake en aigua freda durant 24 h. Posar-la dins un cubell i posar-li una mica de pes al damunt, per evitar que floti.
-Agafar la bala amb compte al treure-la de l'aigua, perquè pesarà, aixñi evitarem que es trenqui. - La colocaremos en el lugar de cultivo de nuevo.
- Al cap d'uns dies, tindrem la segona collita.
- Repetir la mateixa operació per la obtenció de la tercera collita.

Gírgola (Pleurotus ostreatus)

És fàcil de cultivar i és molt productiu. Es cultiva sobre fusta de pollancre o bales de palla preparades, i quan floreixen, n'apareix una gran quantitat. Carn blanca, barret ample, i s'ha de coure una bona estona per estovar-lo. 
Mides de la bala: 50 x 40 x 20 cm  
Pes: 15 – 18 Kg
Producció: entre 3 i 6 Kg. 
Florades: 2
Condicions pel cultiu:
-
Necessiten llum natural (si és artificial, com a mínim de 6 a 8 hores). No sol directe.
- Humitat alta a l'ambient.
- Es preferible posar la bala damunt un cartró o fusta.
- Ventil·lació constant molt suau.
- Evitar canvis bruscos de temperatura.
Collita:- Es poden tallar els bolets més grans de la "pinya", i així els més petits poden anar
creixent. 
- Una vegada les hem tallat totes, s'ha de netejar el forat per a la segona collita.
- Per a la segona collita, s'hi poden fer uns talls als laterals, per fer augmentar la
producció.
- Si no brota passat 20 dies, "Fi de la collita".
Observacions:- Si al bolet li creix molt el tronc, es per falta de ventil·lació, si té poc tronc, té massa ventil·lació.
- Si el bolet es posa groc o vermellós, té massa humitat.
- Si s'assequen, pulveritzar amb aigua.
- Mai regar la bala, només pulveritzar.
- El polsim blanc que deixen anar els bolets no és tòxic ni nociu per a la salut.

Gírgola de panical o de card (Pleurotus eryngii)

Molt apreciada a la península ibèrica, peu curt i barret ample de color variable entre crema i castany obscur, té una carn blanca i compacta. Olor característica i sabor delicat, es considera un dels bolets més saborosos i adequats a tota mena de plats.
Mides de la bala: 30 x 15 x 15 cm
Pes: 5 Kg
Producció: entre 1 i 2 Kg.
Florades: 2
Instruccions:
Col·locar el sac tancat en un lloc fresc (entre 10-20º), amb una mica de llum, evitant el sol directe i fonts de calor.
- Tallar amb compte la part superior del sac, deixant 2-3 cm. de plàstic per damunt el substrat.
- Afegir-hi el substrat i mullar la turba i escampar-la per tota la capa superior deixant un màxim de 2 cm de gruix. Aquest pas és necessari per què el miceli no s'assequi. un máximo de 2 cm de grosor.
- Col·locar una bossa de plàstic per damunt de l'obertura del sac, que permeti l'entrada de llum i una lleugera ventil·lació.
- Primera collita. Collir els bolets amb unes tisores.
Recol·lecció:
- Retirar les restes de la primera collita.
- Regar i tornar a cobrir amb una bossa. 
- Collir la segona collita.

Gírgola de panical de Corea (Pleurotus eryngii cardo Korea)

Molt freqüent darrerament als restaurants, es distingeix pel seu peu blanc gruixut i el barret marró fosc no gaire més ample que el peu. Carn compacta, blanca i de gust dolç però fort, molt bona a la brasa, confitada, escabetxada i arrebossada.
Mides de la bala: 30 x 15 x 15 cm
Pes: 5 Kg
Producció: entre 1 i 2 Kg
Florades: 2

Bolet del Pollancre (Agrocybe aegerita)

-------

Mides de la bala: 30 x 15 x 15 cm.
Pes: 5 Kg.
Producció: entre 1’5 i 2’5 Kg.
Florades: 3
Etiquetes